52135 UK Garnier Skin Care Routine V4 345x228 52135 UK Garnier Skin Care Routine V4 345x228

Hoe kom je snel af van mee-eters?

Lijken mee-eters je altijd te dwarsbomen in je missie naar een stralende huid? Je bent lang niet de enige! Ondanks de verleiding om ze uit te knijpen (wat je beter niet doet, trouwens), lijken ze maar niet te verdwijnen. TikTok staat vol met trucjes, maar veel helpen niet of maken het erger. Hoe kom je nou echt van mee-eters af zonder je huid te beschadigen? In dit artikel delen we expert-tips om je poriën schoon en je huid stralend te houden.

Wat zijn mee-eters en hoe ontstaan ze?

Er is een simpel beginpunt van mee-eters: de natuurlijke talg in je huid waardoor deze ook soepel en glad blijft. Het wordt alleen een probleem als de porie verstopt raakt. Dit vormt een propje dat we kennen als een mee-eter.

Mee-eters komen vaak voor op je neus, omdat de poriën daar kleiner en minder diep zijn. Van daaruit kunnen ze zich uitbreiden naar de T-zone en zelfs opduiken op je lippen, voorhoofd, kin of wangen.

Mee-eters komen vaak voor op je neus, omdat de poriën daar kleiner en minder diep zijn.

Whiteheads vs. blackheads: wat is het verschil?

Mee-eters kunnen op twee manieren ontstaan: als zwarte of witte puntjes. Zwarte puntjes, ook wel blackheads of "open mee-eters" genoemd, ontstaan wanneer dode huidcellen en talg een porie verstoppen. Het bovenste laagje komt in contact met zuurstof, wordt zwart, en zo ontstaat een zwart puntje. Bij whiteheads of witte puntjes gaat het anders. Daar blijft de porie bedekt door een dun huidlaagje, waardoor het vuil en talg onder de huid vast blijft zitten. Omdat het niet in contact komt met zuurstof, blijft het wit, en krijg je een whitehead.

Ontdek hier hoe je witte puntjes eenvoudig kunt aanpakken.

Wat is de oorzaak van mee-eters?

Verschillende dingen beïnvloeden de gezondheid van je huid, maar deze vier factoren zijn de belangrijkste oorzaken:

• Hormonale ups en downs
• Stress en gepieker
• Een ongezonde leefstijl
• Je genen

Verdwijnen mee-eters vanzelf?

Soms wel, maar het hangt ervan af hoe diep ze zitten. Zit een mee-eter dicht bij het huidoppervlak? Dan kan hij vanzelf verdwijnen. Maar als hij dieper zit, blijft hij vaak hardnekkig zitten. Heb je last van zulke mee-eters? Dan kan een dermatoloog of huidspecialist je helpen om ze veilig te verwijderen.

Is het een goed idee om mee-eters uit te knijpen?

Het is verleidelijk, dat geven we toe. Maar er kunnen flink wat problemen door ontstaan:

• Je haalt er misschien niet alles uit en duwt de mee-eter juist dieper, wat voor irritatie zorgt.
• Je kunt per ongeluk bacteriën of talg in de porie brengen, waardoor de mee-eter vergroot.
• En dan is er nog het risico op ontstekingen of littekens. Je nagels zijn namelijk veel harder dan je huid, dus voor je het weet heb je schade aangericht.

Zo voorkom en verwijder je mee-eters

Om van mee-eters af te komen, is het belangrijk dat je een behandeling toevoegt aan je huidverzorgingsroutine die het volgende doet:

• De normale stroom van talg uit de poriewand zo goed mogelijk herstellen.
• Overtollige talg minimaliseren en absorberen.
• Opgehoopte dode huidcellen exfoliëren die niet op de normale manier worden afgevoerd.

Een goed samengestelde, milde scrub tegen mee-eters met salicylzuur is echt een must. Zo'n peeling helpt om opgehoopte dode huidcellen weg te werken, die anders samen met talg je poriën verstoppen en mee-eters veroorzaken. Het pakt niet alleen de mee-eters aan die je nu hebt, maar voorkomt ook dat er nieuwe ontstaan.

Veel mensen zweren bij een dubbele reiniging om zeker te weten dat alle make-up, tagl en vuil écht van hun gezicht af zijn. Maar pas op dat je niet overdrijft—een te harde reiniging (zoals gezichtsreinigers die je huid droog en strak laten aanvoelen) kan juist averechts werken bij mee-eters.

Mee-eters op de neus aanpakken
Wil je nog een stapje verder gaan? Probeer dan het AHA + BHA Charcoal Anti-Onzuiverheden Serum voor een extra exfoliatie. Ideaal om twee tot drie keer per week te gebruiken tegen onzuiverheden.

En als je je huid écht wilt verwennen, gebruik dan het Garnier zuiverende tissue masker met houtskool en zwarte algen. Dit masker reinigt diep en hydrateert tegelijk— één keer gebruiken staat gelijk aan een hele week serum.

Wat je beter kunt vermijden bij mee-eters

Mee-eters verergeren vaak door verkeerde huidverzorging, dus let op met:
Irriterende ingrediënten: Alcohol, pepermunt, menthol, citroen, limoen en eucalyptus. Deze irriteren je huid, waardoor je meer talg aanmaakt en de mee-eters verergeren.
Porieverwijderende strips: Hoewel porieverwijderende strips mee-eters aan de oppervlakte verwijderen, lossen ze het probleem niet bij de bron op. Hierdoor kunnen je poriën snel weer verstopt raken.
Zeep: Sommige ingrediënten verstoppen je poriën en maken het alleen maar erger. Twijfels? Vraag je arts of dermatoloog om advies.

Tips om mee-eters te voorkomen

Zijn je mee-eters eindelijk verdwenen? Super! Maar blijf vooral de eerder besproken stappen volgen. Hier zijn nog wat extra tips:

• Vermijd dikke, vette crèmes op plekken waar je snel mee-eters krijgt. Kies liever voor een lichte gel of een vloeibare lotion. Dikke crèmes kunnen je poriën verstoppen, en dat wil je natuurlijk voorkomen.
• Ga voor ingrediënten met een absorberende werking zoals kaolien, bentoniet, of groene illiet klei. Alle drie de kleisoorten hebben een absorberende werking op de huid, waardoor het je huid minder glimmend maakt na gebruik.