Stap voor stap: skin care routine voor het slapengaan
Heb je de routine gevonden die voor jou werkt in skin care? Hou daar dan vooral aan vast. Er is geen pasklare formule voor iedereen, maar wel een paar gouden regels die voor vrijwel iedereen werken. Met stip op één (of in ieder geval een goede gedeelde eerste plaats): een fijne slaaproutine. Doorloop voor het slapengaan deze stappen waardoor je écht lekker doorslaapt en je huid tot in de puntjes verzorgt. Bonus: ’s ochtends word je een stuk frisser wakker. En dat zie je mooi terug in je huid. Je slaap optimaliseren is zelfs een trend, genaamd slaaphygiëne. Zo haal jij alles uit je nachtelijke uurtjes voor je mooiste huid ooit.
Wist je dat: ‘Tijdens het slapen herstelt de huid de schade van overdag’
Waarom is slaap zo belangrijk?
Van te weinig slaap kun je misschien chagrijnig worden, maar een gebrek aan slaap heeft ook effect op je gehele lichaam. Het is zelfs bewezen dat je gezondheid er bekaaid vanaf komt bij slaaptekort. Zo is slaaptekort gelinkt aan verhoogde kans op diabetes type 2, hoge bloeddruk en obesitas. Een schoonheidsslaapje doet ook letterlijk wat met je huid. Tijdens het slapen vernieuwt en sterkt ons lichaam – en huidcellen – aan. Denk je in: tijdens nachtelijke uren rijzen frisse, gezonde huidcellen naar het oppervlak. Terwijl de schade van overdag wordt hersteld. Slaap je te weinig dan heeft het lichaam helaas ook te weinig tijd om dit belangrijke werk te doen.
Wist je dat: ‘Slaaptekort vertaalt het lichaam naar een vorm van stress en dit is geen goed nieuws voor je huid’
Wat doet te weinig slaap met je huid?
Slaaptekort vertaalt het lichaam naar een vorm van stress. Met als reactie: de aanmaak van een hormoon genaamd cortisol. Cortisol is niet goed voor je immuunsysteem, bloedsuiker én collageen-aanmaak in de huid. Dat collageen moet er in je huid juist voor zorgen dat deze stevig, vol en vrij van rimpeltjes blijft. Vroegtijdige tekenen van huidveroudering, ja. Daarnaast zorgt cortisol ervoor dat bloedvaatjes vernauwen. Hierdoor kan de huid minder zuurstof en voedingsstoffen ontvangen, waardoor deze er dof en vaal uit gaat zien. Tot slot breekt te weinig slaap je huidbarrière af. De huidbarrière die als een stevig stenen muurtje je huid juist moet beschermen.
Stap één voor het slapengaan: reinigen met micellair water
Reinig met micellair water, een zuiverend water waarmee je in één klap alle vuil, talg en make-upresten verwijdert. Simpel in gebruik, maar je huid is erna volledig verfrist. Een aangename voorbereiding voor de nacht. Wist je bovendien dat micellair water ook ideaal is voor een zeer gevoelige huid? Het is in Parijs ooit ontdekt als alternatief op het harde kraanwater. Met micellair water hoef je niet in je huid te wrijven of met water af te spoelen. Met andere woorden: zo min mogelijk kans op irritatie. Ontdek vooral het micellair water dat perfect aansluit op jouw huidtype.
Stap twee voor het slapengaan: de juiste verzorging
Kies een moisturizer die past bij jouw huidtype. Een moisturizer zorgt ervoor dat je huid voor het slapengaan voldoende vocht heeft. Bovendien verzacht het je huid, zodat het helemaal klaar is voor de nachtrust. ’s Nachts herstelt de huid zich, dus met een goede verzorging vooraf ondersteun je de huid bij dit proces. Ook een aanrader: spray een gezichtsmist over je gezicht, bijvoorbeeld met rozenwater. Dit kalmeert je huid, die gedurende de dag misschien wat gestrest is geraakt.
Beautyweetje: ‘Van een glas rode wijn ’s avonds word je lekker slaperig, maar het droogt je huid ook uit’
Stap drie: let ook op je lifestyle
Er bestaat een link tussen onze dagelijkse gewoontes, slaap en hoe onze huid er de volgende dag uitziet. Velen van ons drinken ’s avonds graag een glaasje (of twee) rode wijn. Zo kom je tot rust. Alcohol maakt je weliswaar slaperig, maar het hindert zowel slaapkwantiteit- als kwaliteit. Bovendien dehydrateert alcohol je lichaam, waardoor je wakker wordt met diepere lijntjes en rimpels in je gezicht. Vervang dat wijntje eens voor lekkere kruidenthee, zoals kamillethee. Probeer niet te lang door te werken of op schermen (hallo, verslavende serie) te blijven staren. Meditatie of een boek lezen voor het slapengaan kunnen wonderen doen voor je nachtrust – en dus voor je huid.