soorten acne soorten acne

Welke soorten acne bestaan er?

Acne? Jep, we’ve all been there. Of je nou af en toe last hebt van puistjes, blackheads of worstelt met een flinke breakout, het kan je zelfvertrouwen een flinke knauw geven. Iedereen heeft natuurlijk een andere huid, en dat geldt ook voor de soort acne en bijbehorende behandeling. Niet zeker wat voor soort puistjes je hebt? In dit artikel kom je erachter.

First things first: wat is acne?

Acne verwijst naar langdurige onzuiverheden of puistjes. De meeste mensen hebben er last van in het gezicht, maar soms duiken ze ook op de rug of borst op. Heb je hier vaak last van? Dan kan het geen kwaad om een arts in te schakelen, want dat kan een teken zijn van een zwaardere vorm van acne.

Wie krijgt acne?

Heb je als tiener geen last van acne? Dan mag je jezelf best wel gelukkig prijzen. Zo’n 85% van de jongeren krijgt namelijk te maken met jeugdacne (UC Davis Health, 2022).

Bij meisjes verschijnt acne vaak rond hun 11e, bij jongens iets later. Misschien heb je er ook nog last van in je twintiger jaren. Veel vrouwen merken dat hun acne vlak voor hun menstruatie verergert, of tijdens een zwangerschap weer opduikt. Dit komt door de hormonale schommelingen tijdens je cyclus.

Belangrijkste soorten acne

Acne vulgaris: jeugdpuistjes
Jeugdacne is de meest voorkomende vorm van acne. Het komt vooral voor bij jongeren tussen de 12 en 20 jaar. Maar dat betekent niet dat je acht jaar lang met puistjes rondloopt. Bij de een begint het wat eerder, bij de ander pas later in de puberteit.

Je krijgt dan vaak te maken met verschillende soorten puistjes: mee-eters, witte puntjes en rode bultjes. Kortom, een beetje van alles tegelijk. Je huid voelt meestal wat vetter aan en je poriën gaan uitzetten.

Acne excoriée: Krabacne bij jonge meisjes / vrouwen
Meisjes hebben vaak de neiging om onbewust of dwangmatig aan hun huid te krabben. Dit kan acne juist verergeren, omdat er wondjes, pigmentvlekken en littekens ontstaan. Ook schaamte speelt hierin een grote rol.

Acne conglobata: ernstige puistjes
Acne conglobata is een heftige vorm van acne die meestal in de puberteit opkomt, maar soms ook later kan verschijnen, zelfs als je al van je jeugdacne af bent. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en herken je aan cysten, grote onderhuidse bulten en abcessen. In veel gevallen laat het littekens achter.

Acne tarda: acne op volwassen leeftijd
Volwassenenacne, ook wel late acne genoemd, komt – zoals de naam al verklapt – vooral voor bij volwassenen (Adult acne, National Institutes of Health, 2013). Denk aan puistjes, bultjes, mee-eters en vlekjes, vergelijkbaar met de acne die je misschien al kent.

Acne tarda komt voor bij vrouwen van 25 jaar en ouder. De acne zie je vaker rondom de mond of op de wangen, kaaklijn. Hormonen, stress en zwangerschap lijken een rol te spelen.

Soorten puistjes als gevolg van acne

Blackheads of open mee-eters
Blackheads ontstaan wanneer je poriën verstopt raken door talg en dode huidcellen. Omdat de bovenkant van de porie open blijft, krijg je die typische zwarte kleur. Maar no worries, dat zegt niks over je hygiëne. Die donkere kleur is gewoon het resultaat van talg die reageert met zuurstof.

Whiteheads of gesloten mee-eters
Wanneer een porie verstopt raakt met talg en dode huidcellen, maar de bovenkant dicht blijft, ontstaat er een klein wit bultje: dat noemen we een whitehead, ofwel een gesloten mee-eter. Whiteheads aanpakken is tricky omdat de porie gesloten is.

Lichte acne of mee-eters behandelen

1. Reinig ‘s ochtends en ‘s avonds
Reinig je huid twee keer per dag met een milde reiniger op waterbasis. Reinig je huid altijd met een dubbele reiniging voordat je naar bed gaat. Je kan daarvoor Garnier’s Reinigingsgel Anti-Mee-Eters gebruiken.
Wrijven, scrubben, te veel wassen? Niet doen. Zo maak je ‘t alleen maar erger. Scrubben beschadigt je huid, waardoor je juist sneller last krijgt van infecties. En dat is nu juist het onderliggende probleem bij acne: te veel talg, te weinig bescherming.

2. Gezichtsmasker
Gebruik 1 à 2 keer per week een masker met Kaolinklei of houtskool om mee-eters te verzachten en talg te verwijderen. Het Garnier Peel-off masker met houtskool is een snelle, easy oplossing. Plus, het afhalen van dit masker is super satisfying. Check ‘m hier.

3. Controleer bacteriën
Gebruik elke dag een exfoliant of serum om bacteriën de baas te blijven. Zoek naar ingrediënten zoals salicylzuur of niacinamide. Tip: Het AHA + BHA Charcoal Anti-Onzuiverheden Serum is het eerste zwarte serum van Garnier met 4% [NIACINAMIDE + AHA + BHA] voor een gladdere, egaler uitziende huid.

4. Hydrateer
Gebruik elke dag een moisturizer, zelfs als je een vette huid hebt. Als je huid te droog is, maakt ‘ie extra talg aan om te compenseren. Een goede moisturizer houdt dat in balans en voorkomt dat je poriën verstopt raken.

Tip: Probeer Garnier PureActive Daily UV Fluid SPF 50+ als jouw nieuwe go-to moisturizer voor een acnegevoelige huid. Deze vegan formule met Niacinamide en BHA zuivert diep voor een stralende, gelijkmatige huid. Met SPF 50+ ben je elke dag beschermd tegen UVB- én UVA-stralen, terwijl je huid intens gehydrateerd blijft.

5. Gebruik niet-comedogene verzorging
Make-up, SPF en haarproducten kunnen je poriën snel verstoppen, vooral als je ze ’s nachts laat zitten. Ga daarom voor ‘niet-comedogene’ producten – die verstoppen je poriën niet.

Ontstoken puistjes ofwel inflammatoire acne

Mee-eters verdwijnen spontaan of raken ontstoken, wat leidt tot inflammatoire acne. De bultjes variëren in grootte, kunnen pijnlijk zijn en diep in de huid zitten. Er zijn verschillende soorten:

Papels
Papels ontstaan door een ontsteking die je poriewanden beschadigt, wat zorgt voor stevige bultjes zonder pus. Uitknijpen helpt niet, dus het beste is om geduldig te wachten tot ze vanzelf weggaan.

Puisten
Papels worden vaak puisten. Net als papels ontstaan puisten ook door beschadigde poriewanden. Het verschil: puisten bevatten pus, steken uit de huid en hebben een rode kleur met een geel of wit kopje.

Nodules
Nodules ontstaan wanneer een infectie zich verspreidt naar de omliggende follikels. Je ziet dan groepjes bultjes of een groter, hobbelig gebied. Zelf behandelen? Dat gaat helaas niet. Meestal heb je medicatie nodig, zoals isotretinoïne, om de olieproductie te verminderen en je huid weer rustig te krijgen.

Cystische acne

Cystische acne is een vorm van acne die misschien wel het moeilijkst te behandelen is. De wondjes zijn pijnlijker en de kans op littekens van puistjes is veel groter dan bij nodules.

Vaak krijg je isotretinoïne voorgeschreven, en soms kiest je dermatoloog ervoor om de cyste operatief te verwijderen.

Matige tot ernstige acne behandelen

Je huid wassen
Net als bij milde acne: laat je huid zoveel mogelijk met rust. Was twee keer per dag met lauw water en een zeepvrije cleanser of reinigingsgel. Dep je huid daarna zachtjes droog. Te veel wrijven, scrubben of wassen? Dat maakt het alleen erger.

Make-up en crèmes
Gebruik je make-up? Ga dan voor olievrije varianten en haal het elke dag goed van je gezicht met een Micellair Reinigingswater. Smeer je crème, zoals dag- of zonnebrandcrème? Vermijd dikke texturen die je poriën kunnen verstoppen. Ga liever voor een lichte gel of lotion.

Gebruik een BHA(salicylzuur)-exfoliant
Gebruik dagelijks een BHA-exfoliant (salicylzuur) om roodheid te verminderen, zwellingen te kalmeren, en poriën schoon te houden. Je vindt salicylzuur in het AHA + BHA Charcoal Anti-Onzuiverheden Serum van Garnier.

Benzoylperoxide: remt de groei van de acnebacterie
Behandel je huid met benzoylperoxide gel om ontstekingen te remmen en bacteriën te doden. Gebruik dagelijks een product zonder irriterende stoffen zoals menthol of alcohol. Helpt dit niet genoeg? Overleg met je dermatoloog. Je dermatoloog kan isotretinoïne voorschrijven, een krachtig middel dat littekens voorkomt.