GEVOELIGE HUID 4 GEVOELIGE HUID 4

Zwangerschapsacne: dit kun je ertegen doen

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Terwijl je lichaam zich klaarmaakt voor het kleine wondertje dat groeit, kunnen ook je hormonen flink opspelen. Misschien merk je dat je huid onrustiger wordt en krijg je te maken met zwangerschapsacne, zoals puistjes op je gezicht, rug of decolleté. Maar hé, geen zorgen! We staan voor je klaar met tips en advies.

Waarom krijg je puistjes als je zwanger bent?

Jawel, je leest het goed: Meer dan 40% van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met acne. Had je voor je zwangerschap al last van puistjes? Dan is de kans groter dat ze nu weer de kop opsteken, maar het kan eigenlijk elke zwangere vrouw overkomen. In de eerste twee trimesters maakt je lichaam extra hormonen aan, vooral progesteron (het zwangerschapshormoon). Door die stijgende hormoonspiegels maakt je huid meer olie aan, en dat betekent vaker verstopte poriën. Puistjes duiken meestal op in je gezicht, hals, decolleté of rug. En we hebben het hier niet over een paar kleine mee-eters.

Meer dan 40% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met acne.

Hoe lang duurt zwangerschapsacne?

Zwangerschapsacne kan behoorlijk lang aanhouden, maar het verschilt per persoon. Veel vrouwen merken het al in de eerste maanden van hun zwangerschap, als de hormonen opspelen. De puistjes kunnen daarna nog een tijdje blijven, soms tot het tweede of derde trimester. Het goede nieuws? Zwangerschapsacne verdwijnt vaak vanzelf naarmate je zwangerschap vordert. Na de bevalling herstelt je huid meestal snel, al kan het soms even duren voordat alles weer helemaal normaal is. In zeldzame gevallen kan de acne blijven hangen, vooral als je hormonen door borstvoeding nog wat uit balans zijn.

Het kan even duren voordat je huid na de bevalling weer helemaal de oude is.

Hoe kom je van zwangerschapsacne af?

De beste manier om zwangerschapsacne te voorkomen en te behandelen is door goed voor je huid te zorgen. Hier zijn een paar handige tips:

  • Was je gezicht twee keer per dag met een milde reiniger en spoel het daarna af met lauwwarm water. Onze PureActive Gezichtsreiniger is hiervoor een absolute aanrader. Met hyaluronzuur, ceramide en klei helpt deze milde reiniger om oneffenheden aan te pakken, poriën te verfijnen en je huidtextuur te verbeteren, terwijl het ook je huidbarrière beschermt.

  • Vermijd het gebruik van een washandje; dat kan je huid irriteren. Gebruik liever je handen om je gezicht te reinigen.

  • Dep je huid droog in plaats van te wrijven.

  • Kies voor een olievrije hydraterende crème.

  • Laat puistjes met rust: niet knijpen of uitknijpen, zo voorkom je erger.

  • Gebruik make-up op waterbasis met labels zoals "niet-comedogeen" om te voorkomen dat je poriën verstopt raken. Vergeet niet om je huid te reinigen voordat je naar bed gaat.

  • Was je haar regelmatig, vooral als het snel vet wordt, om te voorkomen dat olie zich ophoopt bij je haarlijn.

  • Vergeet niet genoeg water te drinken, zo blijf je gehydrateerd.

  • Ververs je kussenslopen en handdoeken vaak om ze fris en schoon te houden.


  • Wat mag je niet op je gezicht smeren als je zwanger bent?

    Tijdens je zwangerschap kun je beter wegblijven van agressieve ingrediënten zoals benzoylperoxide en salicylzuur. Veel bekende anti-acne crèmes bevatten deze zuren, maar als je veilig wilt blijven, is het slim om producten te kiezen die maar één van deze ingrediënten bevatten of, beter nog, alternatieven zonder deze ingrediënten.

    Twijfel je over een ingrediënt en wil je zeker weten of het veilig is om te gebruiken tijdens je zwangerschap? Je huisarts of dermatoloog kan je daarbij het beste advies geven.